Genel olarak benler renklerine göre alınmaz ama koyu renkli benlerin ten renginde olanlara kıyasla kanserleşme riski daha yüksek olduğu için daha çok ciddi almak mantıklı bir yaklaşım olur.
Siyah Ben Oluşumunun Nedenleri
Siyah ben çıkması sık görülen ama nedeni izah edilebilmiş bir sorun değildir. Çok net bir sebebi yoktur. Deriye rengini veren melanin melanosit adlı hücreler tarafından üretilir. Bu melanosit ( melanocite ) hücreleri vir şekilde fazla çoğalıp, fazla çalışırsa üretline melanin miktarı da artar ve o alanda çok koyu renkli benler ortaya çıkar. Melanositler kendi başına yoğun çalışmaya başlayabilir ancak güneş ışınları bunu artıran bir faktördür. Yani güneş siyah ben oluşumunda etkili bir faktördür.
Siyah ben Tehlikeli mi?
Evet benlerin rengi koyulaştıkça tehlikesi de artar ancak bu tehlikeyi abartmaya gerek yoktur. Yani dünyada ölüm sebepleri arasında son sıralarda yer alır. Tehlikenin nedeni koyu renkli zeminin güneşin zararlı yani kanser yapıcı etkisi olan ışınlarını daha fazla tutmasıdır. Zararlı ışınlar daha fazla tutulunca hücre yapısı değişip kötü huy kazanır.
Siyah Benler nasıl Yok Edilir
Yapısına göre değişik yöntemler kullanılabilir. Yüzeyselse yani kabarık değilse lazer, plazma veya radyo frekans kullanılabilir. Kabarık ise bu durumda lazer yetersiz kalır plazma, radyo frekans veya elektro koterle alınır. Ameliyatla ben alma pek yapılmamaktadır. daha çok yeniliklerle ilgilenmeyen devlet hastanelerinde ya da “ameliyat” kelimesini kullanarak daha fazla ücret alma planı yapan kliniklerde yapılmaktadır.
Gelelim yöntemlerin ayrıntısına
Lazerle Siyah Ben Tedavisi
Yüzeysel olanlar için kullanılan bir teknolojidir, kabarık olanlarda etkisi yetersiz kalmaktadır. Uygulama seanslar halinde devam eder. 2-10 seans sürebilir, bazen çok daha uzun da sürebilir. Bunu önceden tahmin etmek mümkün değildir. Geçmişte tercih edilmiştir ancak son yıllarda kullanıma sunulan radyo frekans ve plazma yöntemlerinden dolayı kullanımı giderek azalmıştır. Özellikle uzun seanslar gerektirmesi hastayı bezdirmekte, seanslardan ücret alınması ise hastayı çileden çıkartmaktaydı. İdea Klinik şubelerinde bir defa ücret alınır sonra kaç seans sürerse sürsün ek ücret alınmaz.
Radyo Frekansla Siyah Ben Alma
En etkili ve en az iz bırakan yöntemdir. Bir kaç dakikalık tek seansla alınabilir. % 3-5 hastada ikinci seans gerekebilir ancak ikinci seanstan ücret alınmaz. İşlem sonrası benin olduğu noktada belirsiz bir iz kalabilir. Ben deri altında derine iniyorsa hafif çukurluk kalabilir.
Siyah Ben Ameliyatı
Geçmişte yaygın bir şekilde uygulanan, artık devlet hastaneleri dışında pek yapılmayan bir tedavi şeklidir. Benden daha kötü görünen iz kalması, pansuman gerektirmesi, daha zahmetli olması, iltihaplanma gibi ameliyat riskleri olması sebepleriyle bu işe gönül verenlerin pek uygulamadığı bir tedavi şeklidir. Rengi ne olursa olsun hasta ısrarla istemedikçe ameliyat yapmamaktayız. “Ameliyatla alıp incelemek gerekir” gibi söylem olsa da incelemek için cerrahi işleme gerek yoktur. Punch denilen aletle biyopsi alıp incelemek mümkündür.
Siyah Ben Aldırma Fiyatı
Renge göre değişen bir ücretlendirme değildir, her renkte aynı ücret geçerlidir. SGK sı olmayan hastalar için ilk ben 1000 TL’den başlarken, eklenen her ben 500 TL’den başlamaktadır. SGK sı olan hastalar bu ücretlerin yarısını öder. İkinci seans gerekmesi durumunda ek ücret alınmaz. Bu ücretler 5 mm ye kadar olan benler için geçerlidir. 5 mm den daha büyük olan benlerin tedavi ücreti doktor tarafından belirlenir. Çok büyük benler ancak muayene veya https://www.ideaklinik.com/sanal-muayene-uygulamasi.html linkinden gönderilen fotoğraflar üzerinden yapılabilmektedir.
Siyah Ben Kopması
Önemsiz bir durumdur, benin koptuğu noktada biraz kanama olur, üzerine bir kaç dakika basında kanama durur. Koptuğu noktada yara olur ve o da 4-5 günde iyileşir. Kopan noktadan çok büyük ihtimalle yeniden ben çıkar. Kopan kısım üst kısımdır dokuda parçası kaldığı için tekrar çıkma ihtimali çok yüksektir.
koyu renkli benler tehlikelimidir
Op. Dr. Adil ALTINSOY
Tek başına renkle değerlendirmek yanlış olur, siyah olup ta kanserleşmeyen ama buna karşın ten rengi olduğu halde kanserleşen benler vardır.